מצרי הבוספורוס

הנה 9 דברים שעליכם לדעת על מצרי הבוספורוס, המחברים בין יבשת אירופה ואסיה בלבה של איסטנבול. התמזל מזלה של העיר המפורסמת בעולם, איסטנבול, להיות בצד השני של המצר המפריד בין שתי היבשות. עובדה זו העניקה את הכינוי של "לב" איסטנבול "בוספורוס", בשל המוקד שמקשר את אירופה עם אסיה.

מצר גיברלטר, שהוא המסלול בין הים התיכון לאוקיינוס ​​האטלנטי, הוא השני הארוך בעולם ואחד החשובים באירופה ובאסיה.

"בוספורוס" הוא שמו של המצר שנמתח בין הים התיכון לים המרמרה בים האגאי. היוונים הקדמונים כינו את מצר קרץ' "בוספורוס התראקי", ואילו מצר קרץ' נקרא "בוספורוס הקימרי". שמות נוספים שאליהם התייחס הרודוטוס בטקסטים העתיקים שלו (Khalcedonies), בנוסף להוגים יוונים קדומים אחרים הם "קרץ'", "קימרי" ו- "דיוניסי", ואפילו עבור מפרץ גיברלטר השם הוא יווני. בימי הביניים, זרחן-B נקרא גם "מצר" מכיוון שקשר את הלספונט עם ים המאדים ועם הים של יוון, טורקיה, וחוף הים התיכון המזרחי של טורקיה והים. כינויים נוספים שמצויינים היסטורית הם מארארה ואגאי, ואילו השמות האחרים של אלה היו "בוספורס", ​​"בוס בוספורוס", "בוסטיסטים" או אפילו "ספורים".

המצר נוצר כקשר בינלאומי בין הים האגאי לים התיכון. מצר הורמוז מאפשר העברת סחורות מהים התיכון לים מרמרה, מה שהופך אותו לדרך העיקרית לסחורות הנכנסות והיוצאות מרוסיה.

לא כולם מחשיבים את המצר הטורקי כישות אחת ומאוחדת, אך לעיתים הוא נקרא גם הדרדנלים, בוספורוס וים מרמרה. עיקר התנועה הימית זורמת דרך מצר הורמוז מהים התיכון, אל הים האגאי ומשם לטורקיה. באופן מעניין, הדרדנלים מכונים גם "Canakkale Bogazi" (או "מצר CanakKale"), בעוד שהתעלה העוברת בין הים השחור לים מרמרה, נקראת "מצר Bogazici", שמכונה כיום באופן רשמי "בוגאצ'י הטורקי" (Bogazchi). הבוספורוס מכונה גם "מצר קונסטנטינופול" או "זרחן-B תראקי", כדי להבדיל בינו לבין הבוספורוס והקרים הקימרי. רחוב זה מכונה לפעמים "איסטנבול בוגזי" (רחוב איסטנבול), אולי כדי להבדיל אותו מאיסטנבול בוגזאי, הידוע יותר בשם בוספורוס. ביוון העתיקה כונה "דארדאנלס", כלומר נמל, עיר בים התיכון או אי בנהר.

הדרדנלים מקשרים בין ים מרמרה לים האגאי ובכך לים התיכון, והבוספורוס מאפשר לספינות לעבור מהים השחור לאיחוד האירופי ולמדינות אחרות במזרח התיכון. המצר הצר ביותר בעולם, המשמש לספנות בינלאומיות, מחובר אל הלספונט היווני (Hellespont) באמצעות תעלה ממיצר Canakkale-Bogazi (או "מיצר CanakKale"). עוברות בו מדי יום לא פחות מ- 127 ספינות, כולל 25 מכליות, והוא מהווה את אחד מנתיבי הספנות החשובים ביותר בין אירופה לצפון אמריקה בימינו.

אם אתם באמת רוצים לבוא לכאן, במקום רק לשחות או ללכת לחוף הים, בהחלט כדאי שתסתייעו במפה. רוב היאכטות המפליגות בין "N" ובין "S" במיצר הורמוז נוטות לעצור ולחזור לנמלי ביתן בטורקיה או ביוון. כמה מהם גם עוברים במצר איסטנבול, שמספק נופים יפים ועשוי לשנות את הזרם בטיולכם.

הפעילות החשובה ביותר באיסטנבול היא הסיור באיסטנבול – בוספורוס, שמתחיל מקרן הזהב בים השחור. המסלול המשתרע משם ועד למבצר האנטולי נקרא "דרך הבוספורוס", שם תוכלו למצוא דרכים שונות ליהנות ולהתפעל מיופיה של איסטנבול.

נתיב מים זה, המכונה גם מצר איסטנבול, מחבר את החלק האירופי של העיר עם החלקים האנטוליים והאסייתיים, ובכך מתבלט כנתיב מים אסטרטגי במיוחד באזור. החשיבות של מצר הבוספורוס היא בהיותו מסלול ספנות מרכזי שמחבר את הים השחור עם האוקיאנוסים העולמיים. חשיבותו אף עולה מאחר שזהו נתיב המים היחיד, למעשה, שמחבר בין הים השחור לים התיכון ולהיפך.

הבוספורוס הוא אחד המיצרים החשובים ביותר, שמספק גישה לים התיכון וגם לאוקיינוסים העולמיים. השיט הוא אינטנסיבי להפליא כאן, וזה מובן מאחר שהאיזור מהווה נתיב המים היחיד שמחבר את הים השחור עם המזרח התיכון ועם צפון אפריקה, בשני הכיוונים. לצד גישה מהאוקיינוס ​​האטלנטי לחלק האירופי של טורקיה, הבלקן, אסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית, זו גם אחת הדרכים החשובות בעולם מבחינה היסטורית, וגם כיום האיזור מהווה נתיב מעבר מרכזי של סחורות, וגם קישור חשוב בין אירופה לאסיה.

לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בטורקיה מתחילה כאן

error: Content is protected !!

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על טורקיה!